Przepis wzięty z miesięcznika KUCHNIA.
Krem z pomidorów
Potrzebne są (na ok. 2-3 porcje - zależy ile kto je):
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1-2 łyżki oliwy
1 duży pomidor
świeże oregano
mascarpone do smaku
1 marchewka
1 cebula
690 g sosu pomidorowego
1. Siekamy cebulę, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
2. Dusimy na małym ogniu na oliwie lub maśle, aż marchewka będzie zupełnie miękka.
3. Wlewamy sos pomidorowy i bulion, gotujemy razem przez chwilę, następnie miksujemy, dodając 2 łyżki mascarpone.
4. Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy do zupy.
5. Solimy i pieprzymy do smaku.
6. Po wlaniu do talerzy możemy udekorować porcją mascarpone i świeżego oregano.
Na prawdę polecam przepis, bo zupa jest pyszna. Dodane marchewki z bulionu wniosły trochę słodyczy i jeszcze bardziej zagęściły krem. :)
POLECAM!
P.S. Jeśli ktoś wykorzysta ten przepis, proszę o komentarz, wiadomość czy i jak udała się zupa. :)
Już wiem co będę jutro jadła na obiad.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) W przygotowaniu również inne pyszne przepisy, więc zapraszam do odwiedzania :)
Usuńpiękny kolor :) jak tylko sezon pomidorowy się zacznie to na pewno spróbuje :)
OdpowiedzUsuń