Z racji, iż jest sezon na cukinie, patisony i inne dyniowate, postanowiłam przetestować kilka przepisów kulinarnych...
Jak co roku, miałam problem z wykorzystaniem nadmiaru cukinii. Niby sadzi się trzy "krzaczki", a z jednego zawsze wyrasta milion warzyw. :)
Nie narzekam, ale nigdy się nie spodziewam, że plony mogą być aż takie dobre.
Szukając, szperając po różnych stronach z przepisami znalazłam kilka zadowalających.
Dzisiaj przedstawiam ciasto czekoladowe z cukinią. :)
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki -->> dodałam żytnią i pszenną
1/2 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki cukru -->> dodałam trochę mniej, bo nie lubię mocno słodkich ciast
3 jajka
1 szklanki oleju -->> najlepiej smakowego-ja dodałam z pestek winogron, bo nie miałam innego :)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 napakowane szklanki stratej(na grubych oczkach) cukinii -->> jeśli skórka jest miękka-nie obierajcie jej
1 szklanka czekoladowych kropelek
1/2 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki cukru -->> dodałam trochę mniej, bo nie lubię mocno słodkich ciast
3 jajka
1 szklanki oleju -->> najlepiej smakowego-ja dodałam z pestek winogron, bo nie miałam innego :)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 napakowane szklanki stratej(na grubych oczkach) cukinii -->> jeśli skórka jest miękka-nie obierajcie jej
1 szklanka czekoladowych kropelek
-->> jeśli dodamy więcej startej cukinii, ciasto będzie bardziej "mokre" :)
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż formę(jaką sobie zażyczysz) papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
W innej misce ubij cukier i jajka, aż powstanie puszysta masa, a cukier będzie rozpuszczony. Dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Następnie dodaj masę i cukinię z czekoladowymi kropelkami do suchych składników. Wymieszaj i wyłóż do formy.
Piecz przez 50-60 minut. Jeśli ciasto popękało lub na włożonej wykałaczce nie zostaje masa, to znaczy, że całość jest już gotowa. :)
Smacznego!
mm.. wygląda smakowicie, ja dzisiaj jadłam cukinię, tyle że w zapiekance ;)
OdpowiedzUsuńzapiekanka też jest pyszna :)
Usuńmuszę spróbować bo wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńpolecam! :D
UsuńBardzo ciekawy pomysł, a wygląda nieziemsko pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo jedyna potrawa (jeśli można tak powiedzieć o cieście), w której mój mąż toleruje cukinię. Bo kto by się spodziewał warzywa w cieście :)
OdpowiedzUsuńMoja reakcja, gdy znalazłam ten przepis, była identyczna :) Ciasto i cukinia? Niemożliwe :P
UsuńSłyszałam o takim wykorzystaniu cukini ale przyznaję szczerze, że jeszcze nie próbowałam, ciasto w Twoim wykonaniu wygląda wielce kusząco :)
OdpowiedzUsuń